Fitness

(variatie op een oud stokpaardje)

Ik ben best sportief. Altijd geweest, eigenlijk. Toch in de zin van ‘met plezier lichamelijke activiteit beoefenen’. Als tiener deed ik mee aan zwemwedstrijden en op school was ik één van de besten in het lange afstandslopen. Ik deed ook graag grondoefeningen. Toestelturnen was dan weer minder mijn ding. Aan een rek hangen durfde ik nog, maar over een paard of een bok springen was net iets teveel gevraagd. Dat de gymleraar me daarbij maar al te graag een ruggensteuntje gaf, hielp niet echt. Ik wist nooit zeker waarnaar hij grabbelde. Bovendien haatte ik het pakje dat we in de turnles moesten dragen: een donkerblauwe, sponzen onesie met korte mouwen en nog kortere broekspijpen. Zwemmen doe ik nog altijd graag, maar omdat ik allergisch reageer op water (lach niet, het bestaat wel degelijk) komt het er nog zelden van en ga ik liever wandelen. Dit alles om aan te tonen dat ik niets tegen wat beweging heb. Daarom maak ik ook zelf mijn huis schoon. 

In sommige milieus doen ze dat niet. Daar láten ze schoonmaken. Eén van de argumenten die ik daarbij hoor, is dat ze dan meer tijd overhouden om iets zinvollers te gaan doen. Zoals sporten. Waarmee ze dus bedoelen: sporten is zinvol maar schoonmaken niet. Schoonmaken, beweren ze ook, leidt tot niets. Akkoord, knik ik dan toegeeflijk, er ontstáát niets. Het is niet hetzelfde als pakweg je eigen groenten kweken of een trui breien. Maar wat in hemelsnaam ontstaat er door te gaan joggen, tennissen of fitnessen? 

Er is dus sprake van een uiterst eigenaardige redenering. Bij mijn weten betekent sporten: een lichamelijke of mentale activiteit beoefenen waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden. En de strekbeweging bij het ramen lappen, of het zeulen met de stofzuiger, door de knieën gaan en op een laddertje kruipen om stof af te nemen, strijken, tapijten uitkloppen, is dat dan geen lichamelijke activiteit? Is daar geen kracht voor nodig, of inzicht? Echt, het wil er bij mij niet in. Kilometers joggen of fietsen, zomaar, nergens naartoe, of nog erger: gaan fitnessen – is daar meer zingeving mee gemoeid dan wanneer je, ik zeg maar, de vloeren van je boven- én benedenverdieping op één uur dweilt?

Ik wil hier niet beweren dat ik gráág schoonmaak. Maar het zelf doen houdt me fit en met de voeten op de grond. Ondertussen krijg ik ook vaak verhelderende gedachten over het leven. Grootse, filosofische redeneringen zijn er al bij op gang gekomen. Over zin en onzin van theedoeken strijken, over stof dat alsmaar wederkeert, over steeds opnieuw beginnen en mijn eigen vergankelijkheid. Eerlijk, bij sporten heb ik dat nog niet gehad. Dan is het enige wat me bezighoudt: waarom doe ik dit eigenlijk? Hoe lang duurt het nog? Aan wie moet ik hier iets bewijzen? Of: ik zou mijn tijd beter besteden aan ramen lappen, want mijn schoonouders komen op bezoek. Heb ik in een moeite door een buig- én strekbeweging. Ook al leidt het dan tot niets. 

28 reacties op “Fitness”

 1. Daar zeg je zowat! Na een grondige poetsbeurt van ons huis, voel ik mij eerst een hele dag stram om dan toch fitter te voelen. Maar aan beide heb ik echt een broertje dood. Gelukkig wandel ik graag, met buurvrouwen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Haha, grinnikend gelezen. Ik ben het helemaal met je eens. Fitness heb ik ook altijd iets heel vreemds gevonden: met de auto naar de fitnesszaal, daar dan binnen gaan liggen zweten met allerlei apparaten, en vervolgens met de auto naar huis om met een zak chips op de bank te gaan hangen… Nee, geef mij ook maar gewoon ‘het huishouden’, de fiets, een fijne wandeling, of in de tuin werken… Heerlijk blog!

  Geliked door 1 persoon

 3. Tachtig!
  Maar nooit een poetsdame of -heer in huis gehad.
  Al evenmin een ‘vaatwasmachine’.

  Sommigen moeten naar India voor bezinning.
  Zen!
  Ik vind die in mijn keuken.

  Aan de afwas. Samen met Maria.
  Wij verdelen de taken. La Callas zingt.
  En ik doe het overige…

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is allebei heerlijk. Dat durf ik zelfs al man wel te stellen. Gisteren heb ik gestofzuigd, gestreken en de afwas gedaan. Vandaag fiets ik 22 kilometer naar en van mijn werk. Vanavond knip ik de heg en maai het gras. Ik hoef niet aan sport te doen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wa heb je dat weer mooi geschreven, je hebt gelijk “ huishoudsport “ bestaat maar……het is toch zo een ondankbare sport. Sinds ik getrouwd ben en kinderen heb gekregen, vier stuks, was “ huishoudsport “ het enige waar ik tijd voor had. Ik had een weekplan om me fit te houden en het weekend was om lekker te koken en tijd met de familie door te brengen. Ik was verslaafd aan “huishoudsport “ zo erg dat ik andere leuke dingen rond mij niet meer zag of tijdverspilling noemde. Hoe kan je nu ne ganse namiddag op stap gaan terwijl er ne hoop was en strijk ligt ? Of ramen die al een maand niet meer zijn gewassen ? Kreeg er een slecht humeur van en ….mijn weekplanning kwam er van in de war, ontspanning was al zo ver te zoeken. Heb 35 jaar “ huishoudsport “ vol gehouden en toen kwam Corona. Alles was op eens anders, mijn man zat de hele dag thuis achter zijn computer en mocht ik niet meer stofzuigen. Gezien zijn bureau gelijkvloers ligt mocht ik ook niet te hard met de deuren zwaaien of in de keuken met potten en pannen gooien. Al zo ben ik op stap gegaan en heb de wandelroutes van de omgeving ontdekt Met gevolg ? Dat ik niet meer aan “ huishoudsport “ doe, enkele de dringende en noodzakelijke dingen en zie ….ik ben gelukkiger. Af en toe heb ik een slecht geweten maar niet lang. Ik weet natuurlijk niet wat er gaat gebeuren als we weer gasten mogen ontvangen. Of zij zich aan mijn vuile ramen en grijs stof vlokken gaan storen ?

  Geliked door 1 persoon

  • Je hebt gelijk, het huishouden doen is een ondankbare sport. Dat vind ik ook, maar het blijft wel sport. Ik pep mezelf met deze column wat op. Dat je na vijfendertig jaar eens iets anders wil, kan ik heel goed volgen…

   Like

 6. Ach, ieder doet zijn ding denk ik dan, ik doe wat ik graag doe… wandelen met de hond en zwemmen. Als ik iets niet graag doe hou ik het toch niet vol. Ik volg dus je blogje helemaal!

  Geliked door 1 persoon

Reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

INGRID VANDERKRIEKEN

%d bloggers liken dit: