Ademloos

Een maand of twee geleden kocht ik een nieuwe agenda, of nee, twee agenda´s om precies te zijn, een persoonlijke en, hoewel ons huishouden nog maar uit twee personen bestaat, een gezinskalender, iets waar lange tijd geen behoefte aan bestond omdat ik alle afspraken van ieder lid van ons gezin kon onthouden, daar zelfs prat op ging, maar spijtig genoeg vanaf het ogenblik dat ik begon te studeren en te schrijven niet meer zo goed functioneerde, immers, studeren en schrijven zijn twee activiteiten die veel concentratie vragen, en geloof het of niet, maar zelfs om je verbeelding te laten spreken moet je je kunnen concentreren en daar hoort afspraken in je hoofd prenten absoluut niet bij, met als gevolg dat ik nu ieder jaar in november een agenda koop, een agenda die aan verschillende criteria moet voldoen: hij hoort in elke handtas te passen, een buigzame kaft te hebben en glad en wit papier, plus een indeling over twee bladzijden zodat je wanneer je hem openslaat meteen een overzicht hebt van de hele week, wat je hele gemoed in één klap kan doen opklaren, alleszins het mijne, zo keurig en net als mijn afspraken in mijn agenda staan, sommige in potlood en andere in de kleur van mijn lievelingspen, gewoon omdat ik maar niet kan besluiten waarmee ik liever schrijf (ofschoon ik me daarover ook wel weer kan ergeren), omdat, tja, potlood heeft iets provisorisch, nietwaar, alsof het nog niet zeker is wat er staat, wat me enerzijds bij het schrijven goed van pas komt, me anderzijds in mijn kalender zo kan spijten voor de afspraak die ik heb gemaakt, terwijl het koningsblauw van mijn pen iets verhevens heeft, edoch niet bij iedere afspraak past, maar goed, in november heb ik dus twee agenda´s gekocht, een gezinskalender waarin mijn man heel af en toe iets schrijft, en een persoonlijke, een duurzame, recycleer- en composteerbaar lees ik op de achterkant, in het juiste formaat en met een buigzame kaft, alleen, het papier is niet wit maar beige gespikkeld, en ook niet glad, omdat het is gemaakt van snelgroeiend en -drogend gras, waarmee ik niet wil zeggen dat ik daarover struikel, duurzaam is duurzaam, nochtans weet ik vandaag niet goed of ik hem nog wel zo leuk vind, hij ziet er zo leeg uit, en hoewel die weinige afspraken die erin staan zorgen voor perspectief, me het gevoel geven dat ik toch nog iets van een sociaal leven leid, confronteert hij me er ook mee dat dat leven zich hoofdzakelijk afspeelt op het internet, op Zoom, FaceTime en Skype, beneemt hij me soms zelfs de adem, met als gevolg dat ik dan weer mijn heil moet zoeken op Youtube, bij Yoga with Adrienne, om op mijn sportmat in de woonkamer samen met acht miljoen andere gebruikers mijn ademhalingsoefeningen te doen.  

24 reacties op “Ademloos”

 1. Och wat een mooie agenda kocht je in november: functioneel, buigzaam, overzichtelijk, handtas formaat, ecologisch verantwoord en…. ja zo mooi. Het deed me denken aan mijn alllereerste schoolagenda. Na lang wikken en wegen koos je die en dan voelde dat heel gewichtig. Groot zijn, op de middelbare school zitten en je eigen keurige agenda. Maar.. al heel snel stond die agenda vol met proefwerken Frans en Engels en heel veel over je sociale leven met vrienden en vriendinnen. Soms was er bijna geen plek meer om schoolwerk te noteren.
  Vele agenda’s later, volop bezig met de digitale agenda’s komt er dan een pandemie die de wereld op de kop zet.
  Zeker, we blijven vergaderen met Zoom, Teams, activiteiten op YouTube,Whatsapp en nog veel meer, want je wil positief blijven in een moeilijke tijd.
  Er staat nog niet zoveel in de mooie agenda want reizen is vrijwel niet mogelijk, er zijn helaas maar weinig echte ontmoetingen mogelijk. Want ja, die horen echt bij de mooie agenda in je handtas.

  Ingrid, er is een vaccin, er komen andere tijden, blijf gezond en ga door met je mooie rimpelingen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, over de aankoop heb ik net als vroeger heel goed nagedacht :-). Alleen, hij ligt hier maar te liggen, hij hoeft niet mee in mijn handtas en ik hoef er eigenlijk ook niet in te kijken. Maar goed, er komen betere tijden, net zoals je zegt.

   Like

 2. HIhi, heerlijk geschreven 🙂
  Mooie cover alleszins! Ik hoop dat er snel weer meer offline afspraken in komen (al is dat voor mij als Belg-in-het-buitenland soms ook wat dubbel, want net doordat iedereen meer online doet, heb ik met sommige mensen, die ik ervoor enkel zag als ik in België was, net vaker contact).

  Geliked door 1 persoon

Reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

INGRID VANDERKRIEKEN

%d bloggers liken dit: