Jaaroverzicht in zesentwintig letters – 2022

Arno. Arno ging dood. Het zat eraan te komen. Iedereen kon zien hoe slecht hij eraan toe was. Toch bleef hij zingen. The lonely gigolo. Ik heb daar grote bewondering voor.

Boek. In het voorjaar verscheen mijn boek Duiven komen altijd terug. Ik ben fier op wat het geworden is en word gelukkig van de goede respons erop.

Concert. In Heerlen naar een concert van Wim Mertens geweest. Het heeft zoveel indruk op me gemaakt dat ik nu tickets heb gekocht voor zijn concert in de Roma. Deels ook omdat ik daar nog nooit ben geweest.

Demir. Zuhal Demir. Laat vaak van zich horen. Ging niet naar de klimaattop. Ze vindt het een grote show en bleef daarom fijn in Vlaanderen.

Elisabeth. Queen Elisabeth ging dood. Als ik aan de Queen denk, zie ik altijd hetzelfde beeld voor me: in haar Range Rover met beslagen ruiten rijdt ze door een heidelandschap. Ze heeft een zuidwester op haar hoofd en kijkt niet echt vrolijk. Alsof de last van Groot-Brittannië en het Gemenebest haar toch teveel is. Vinden Harry en Meghan blijkbaar ook.

Fiets. In 2020 bestelde ik een elektrische fiets. Ik was al fiks aan de wandel – corona liet ook niet veel anders toe – en met al die heuvels hier was dat een uitstekend idee. Alleen, ik heb er geen tweehonderd kilmoter mee gefietst. Mijn man maakt dat nu goed.

Gendergelijkheid. Een gelijke behandeling van mensen met een verschillend geslacht, gender of seksuele geaardheid vind ik niet meer dan normaal. Ik voel wel enig ongemak bij het gebruik van genderneutrale persoonlijke voornaamwoorden bij non-binaire personen. Maar dat is een taalkundige zaak.

Hacken. De digitale diensten van Antwerpen en nog enkele steden werden gehackt. Kijk, daar kan ik me over opwinden. Overheden verplichten ons om mee te digitaliseren, terwijl,  de veiligheid garanderen, ho maar. Dat kost wat teveel.

In memoriam. In april stierf mijn schoonvader, in september mijn tante. In gedachten zijn ze nog bij mij. 

Ja. Veertig jaar geleden heb ik ‘ja’ gezegd. Wist niet wat daar de gevolgen van zouden zijn.

Kinderopvang. Wat een miserie. Al die mensen die al voor de zwangerschap opvang moeten zoeken of nu opnieuw op zoek moeten gaan. Betaal de ouder die thuisblijft voor zijn kind een fatsoenlijk loon. Er zouden meer ouders kiezen voor thuisopvang.

Later. Daar ga ik niet op wachten.

Mobilhome. Goed voor echtelijke ruzies. Zeg nu eens eerlijk: als je man in een wel heel eng straatje roept: “Klap de spiegel naar binnen en steek je kop buiten. Zeg hoeveel plaats ik nog heb, zo dadelijk zitten we vast.” Wie vindt dat leuk om te horen: de spiegel mag niet kapot, maar je hoofd wel? Ik niet, hoor.

Nieuws. We lezen nu nog maar een krant in plaats van twee. En soms is dat nog teveel.

Oorlog. Ik had echt gehoopt dat wij de generatie zouden zijn die geen oorlog had meegemaakt. Er wordt hier niet geschoten of gebombardeerd, maar het komt wel dichtbij.

Paardenbloem. De nectarkampioen. Dankzij Maai Mei Niet hadden wij meer dan genoeg paardenbloemen om gelei van te maken. Het is een tijdrovend werk waar ik helemaal zen van word.

Q  is de zeventiende letter van het alfabet.

Rust. Ik heb de leeftijd bereikt waarvan ik dacht dat er rust zou komen. Niets is minder waar.

Spreken. De evenwichtsoefening wordt steeds moeilijker: wanneer spreek ik, wanneer zwijg ik?

Training. Van de spieren en de hersenen. Ik geloof daarin. Wel niet alle dagen.

Ulysses’ gaze: 9. Een muziekstuk waar ik dit jaar vaak naar luisterde. Zegt Spotify. En Spotify weet alles.

Verlies. Er is veel verlies. Op verschillende fronten.

Wijn. Mijn man ging met pensioen en vond al snel een nieuwe bezigheid. Druiven kweken, druiven oogsten en wijn maken. Hij blij, ik blij.

X-benen. Vorig jaar schreef ik hoe content ik was dat ik ze niet had. Maar laatst zag ik in de spiegel het begin ervan. Ligt aan de leeftijd, naar het schijnt. Ofwel wordt het o ofwel x.

Yesterday. Gisteren wist ik een Nederlands woord dat begon met een y. Vandaag niet meer.

Zelensky: Krijgt in 2023 de Karlsprijs, een prijs die in Aken elk jaar wordt uitgereikt aan iemand die een bijdrage levert aan de vrede. Die prijs geven aan iemand die met zijn land in een oorlog verwikkeld is – die logica gaat aan mij voorbij.

Ik wens jullie hartverwarmende kerstdagen en een vredig 2023!

42 reacties op “Jaaroverzicht in zesentwintig letters – 2022”

  • Dankjewel! Ik heb het mezelf nog eens opgelegd omdat ik zo weinig schreef. Dat is bij jou niet het geval – je blogs komen met de regelmaat van de klok. Ik reageer niet altijd, maar lees ze wel. Je bent aan een mooie reeks bezig, echt iets voor een tijdschrift of een krant.

   Geliked door 1 persoon

 1. Ingrid, je hebt een prachtig jaaroverzicht gecreëerd met 26 letters.
  Een zalig Kerstfeest en een Gelukkig en Gezond 2023 voor jou en alle dierbaren om je heen.

  Cornelia

  PS. Én laat ons in het nieuwe jaar weer volop genieten van alles wat uit je pen vloeit.

  Geliked door 1 persoon

 2. Heerlijk overzicht weer! Ik heb hardop moeten lachen met de mobilhome, de wijn van je man en het woord met Y dat je gisteren nog wist maar vandaag niet meer… mosselen in Yerseke? 😃

  Fijne feestdagen gewenst en vooral: in 2023 toch wat rust in je hoofd 🙏

  >

  Geliked door 1 persoon

 3. Mijn beste wensen voor 2023 . Hopelijk mag ik veel teksten van je lezen. Hopelijk humoristische tekstjes want daar kan ik van genieten.
  Volgende boek: ‘Druiven komen altijd…………..’.
  ( X- benen? Kan ook van de spiegel afhangen.)

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een geweldig idee, een alfabet-jaaroverzicht. Misschien dat ik dit idee wel ga kapen en dan wordt het de I van Ingrid Vanderkrieken, de vrouw die in 2022 een prachtig boek heeft geschreven dat ik met veel plezier heb gelezen. Ik wens jou en je familie een gelukkig en gezond 2023 toe!

  Geliked door 1 persoon

 5. In de 26 letters vond ik toch iets wat mij geraakt heeft, je zal wel weten wat ik bedoel.
  Mooi gedaan Ingrid, gezellige Kerst en beste wensen voor het nieuwe jaar!
  Michel

  Geliked door 1 persoon

 6. Q. Qatar, of hoe na het voetbal het grote geld ook tracht het Europees Parlement over te nemen.
  Wens je een gelukkig en gezond 23, en misschien een nieuw boek?

  Geliked door 1 persoon

Reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

INGRID VANDERKRIEKEN

%d bloggers liken dit: