Mysterie

De statistieken op WordPress bekijken is een interessante bezigheid. Van elk bericht dat ik plaats, kan ik nagaan hoe vaak en in welk land het wordt bekeken. Ik weet nooit wíe er leest, maar weet wel dat er in Nederland evenveel gelezen wordt als in België. Ik kan ook zien dat mijn blog elke dag wordt aangeklikt. Dat verblijdt me zeer en voor iemand die dit jaar nog maar vier berichten heeft geplaatst, vind ik dat een hele eer.
Een paar jaar geleden schreef ik elke week iets. Ik had mezelf die discipline opgelegd, wat soms moeite kostte maar vaak ook niet. En toch ben ik nu al een hele tijd aan het slabakken. Zo schrik ik ervan dat het alweer van oktober geleden is dat ik nog iets publiceerde.
Ik moet wel toegeven, het is soms moeilijk. Veel onderwerpen zijn de revue al gepasseerd en ik merk dat ik met het ouder worden niet meer zo de behoefte voel mijn mening over bijvoorbeeld de actualiteit in het openbaar te ventileren. Of het misschien niet meer durf. Nochtans, ik kan me nog altijd hevig opwinden over wat er zoal gaande is in de wereld. Dat begint vaak al ´s morgens vroeg bij het ontbijt, wanneer ik de krant nog maar opensla. Wanneer het gaat over een nieuwe wetgeving rond abortus en euthanasie in ons land, bijvoorbeeld, krijg ik hartkloppingen en moet ik oppassen niet te beginnen roepen. Mijn man heeft dat niet graag, dus mompel ik maar wat. Zulke belangrijke ethische kwesties eens rap door een regering in lopende zaken laten behandelen, dat zouden ze moeten boycotten. Zo normaal als het wordt leven en dood als een medische act te zien. De zelfbeschikking ten top gevoerd. Waarom mogen geboorte en dood niet moeilijk zijn? Waar blijft het mysterie? Straks hoeven we over niets nog te filosoferen – leven en dood worden per vingerknip voor ons geregeld.
Eigenlijk wou ik er hier niets over zeggen. Het zijn maar gemompelde gevoelens, bedenkingen. De bedenkingen van een ouder worden vrouw, een moeder en een oma, die soms versteld staat van wat er rond haar gebeurt en daar niet altijd raad mee weet. Vergeet ze dus maar.

P.S.: Om over mysteries te spreken: afgelopen zaterdag hebben we Sinterklaas gevierd. Het was een mooie dag, een dag om nooit te vergeten. Soms ben ik heel dankbaar om wat ik allemaal mag meemaken.

21 reacties op “Mysterie”

 1. Ik kan me helemaal vinden in je gedachten!
  Ps: mijn blog staat gewoon op slot, niemand kan nog lezen en ik bezin nog wat ik ga doen. Bedankt voor je interesse 😆.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ingrid, wat fijn dat je vandaag dit onderwerp “ mysteries “ wel geplaatst hebt.
  Belangrijke ethische kwesties : geboorte en dood, leven en dood, zelfbeschikking vragen om tijd, stilte, bezinning, rust en ruimte voor onze gedachten, vragen ook om aandacht te hebben voor elkaar, alleen maar te luisteren en vragen ook om wijsheid van allen.
  Soms moet alles in de wereld even vlug, vlug, vlug en zijn we maar bezig politieke agendapunten af te werken, te twitteren en te roepen.
  Er zijn mysteries en die zullen er ook blijven maar het gaat er om dat wij stilstaan bij wat wij zelf denken en voelen.
  Door jouw rimpelingen heb je weer wat gedachten bij mij los gemaakt en dat vind ik zo positief.
  December is een maand vol mysteries: kinderen die het Sinterklaasfeest beleven in grote verwondering en we zijn in de donkere dagen van advent en staan stil bij het mysterie van Kerst.
  Ik wens je mooie december dagen en spreek de wens uit in 2020 weer nieuwe rimpelingen van je te lezen. Je voegt er mooie gedachten mee toe.

  Geliked door 1 persoon

 3. Gelukkig zijn er toch nog mensen met een kritische blik. Bravo! Misschien wel de zwijgende meerderheid? Een stelletje ego-trippende op stemmen beluste politiekers die aan deze bevolkingsgroep niet denken, en dan versteld staan van de verkiezingsuitslag, die gaan ons nu vertellen dat de mens over álles zelf moet kunnen beslissen. In de vorige eeuw droeg zo iemand een welbekend kenteken onder de neus.
  En, zonder mysteries hadden we elkaar toch al lang de kop ingeslagen en bestond het specimen mens niet meer.

  Like

Reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

INGRID VANDERKRIEKEN

%d bloggers liken dit: