Fill fuel!

Als kind prevelde ik ´s avonds in bed een gedicht van Alice Nahon: Het is goed in ´t eigen hert te kijken, nog even voor het slapengaan, of ik van dageraad tot avond geen enkel hert heb zeer gedaan. Of ik geen ogen heb doen schreien, geen weemoed op een wezen lei, ... Omdat ik dan meteen begon te denken aan alles wat die dag verkeerd was gelopen, aan alle mensen die ik tekort had gedaan, geraakte ik nooit veel verder dan die laatste zin. Want vaak waren de rampen niet te overzien. Ik werd daar heel verdrietig van en ben er   ergens tijdens mijn pubertijd mee opgehouden.

Een tijdje geleden las ik iets interessants over positiever in het leven staan. Sinds een dikke week oefen ik nu de dankbaarheid. Vlak voordat ik ga slapen of wanneer ik al in bed lig, overloop ik de dag en probeer drie dingen te vinden waarvoor ik dankbaar ben. Het is wonderlijk hoe goed dat werkt en hoeveel positiever je daarvan wordt. Zo word ik de laatste dagen al blij van dingen die niet gebeurd zijn. Vorige week bijvoorbeeld heb ik de benzinetank van mijn auto niet volledig leeg gereden. Het was op het nippertje, maar mijn autootje heeft het gehaald. Een week geleden zou ik bij thuiskomst nog geraasd hebben over hoe immens groot de spanning was, hoe hard ik gezweet heb, liters, kijk maar naar mijn okselvijvers, gewoonweg niet te doen, en dat het allemaal aan hém ligt dat ik een auto heb met een veel te kleine benzinetank, om over die kofferruimte nog maar te zwijgen. En dat ik tot overmaat van ramp geen cd kon inleggen om wat te kalmeren omdat er, zoals hij heel goed weet, geen cd-speler voorhanden is, alleen zo´n stomme aux-ingang. En rijd daar maar eens op de autosnelweg met zo´n flikkerend Fill fuel op uw dashboard, ook nog met reuzegroot uitroepteken, zou ik gezegd hebben, tussen twee kanjers van vrachtwagens van Essers, ziet ge het al voor u? Kortom, er zou veel ellende uit mijn verhaal naar voren zijn gekomen. Nu niets meer van dit alles. Ik was gewoon dankbaar. ´s Avonds in bed heb ik het hem dan ook verteld. Hoe dankbaar ik was dat ik met mijn autootje tot aan dat dure tankstation bij de Nederlandse grens ben geraakt.

18 reacties op “Fill fuel!”

 1. Dankbaarheid is een intens eenvoudige manier om je eigen leven een heel stuk prettiger te maken. Al noem je alleen maar ’s avonds voor je het licht uit doet een paar positieve punten van de dag.
  Het gedicht wat je noemt ken ik niet, maar het klinkt wel erg calvinistisch. Ik zou er ook niet meer voor kiezen om er weer opnieuw mee te beginnen voor het slapen gaan 🙂

  Geliked door 2 people

 2. Omdat ik nog nooit van dit gedichtje uit 1921 had gehoord ben ik het eerst gaan opzoeken op internet en zo ben ik ook iets te weten gekomen over de dichteres.
  Als jong kind herinner ik me dat er ondanks goed je best doen er nog best dingen waren die niet netjes waren: het huis inlopen zonder je voeten te vegen, geen handen wassen voor het eten etc!
  Bij mijn eigen kinderen ben ik uitgegaan van vele herhalingen, herinneringen leer je maar als kind kreeg ik meer gemopper te horen.
  Elke avond even stilstaan bij drie positieve dingen die die dag wel/ niet gebeurd zijn, is heel goed. Het geeft dankbaarheid over de mooie momenten of blijheid over wat niet gebeurde. Daar word je gelukkig van.

  Geliked door 2 people

Reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

INGRID VANDERKRIEKEN

%d bloggers liken dit: