Fantasie

Stel, zegt hij, stel, je wint een schrijfweek. En je mag kiezen waar je naartoe gaat. Want het is de uitdrukkelijke bedoeling dat je je woonplaats verlaat. Kom, vooruit, vertel eens, hoe ziet die plek eruit?

Het tollen begint. Die trullo in Puglia. Alleen al dat uitzicht daar. Tot in Martina Franca kan je kijken! De hele dag buiten zitten, een eigen zwembad, fijne buren. Of nee, te gezellig, en dan komt er van schrijven ook weer niks. Een gîte in Varengeville-sur-mer! Elke dag wandelen langs de Atlantische Oceaan. De kerk, de hortensiatuin en Bois des Moutiers nog eens bezoeken. Hoewel, dan wil hij vast ook een paar dagen mee. En het is míjn schrijfweek. Ha, ik weet het. Een huisje in Ierland. Op de plek die we afgelopen zomer tijdens onze rondreis bezochten en waarvan ik toen al dacht: hier kom ik terug. Helemaal alleen kom ik hier terug om een week lang te lezen en te schrijven – misschien dat het hier weer lukt.
Ik kan het me al helemaal voorstellen. Het is herfst – ik houd van de herfst en al zijn kleuren – en in een kleine cottage niet ver van de zee staat mijn opengeklapte laptop op een lange, houten tafel. Naast mijn laptop ligt een blok A4-papier met hoge ruiten. Ik wil mijn denkproces bijhouden en dat kan ik alleen door met de hand te schrijven. A4 moet het zijn en hoge ruiten, geen vierkantjes of lijnen, want het is me nog nooit gelukt op iets anders mijn gedachten neer te schrijven. Mijn lievelingspen ligt er bovenop. Hij is gevuld met koningsblauwe inkt. Ik heb geen andere kleur. Rood is me te frivool, groen te harmonieus en zwart te definitief. Koningsblauw heeft iets verhevens en hoopvols, iets wat voor mijn gevoel goed bij schrijven past.
Op het uiteinde van de tafel ligt een stapel boeken – een paar oude, vertrouwde en een paar nieuwe. De oude heb ik nodig voor mijn eigen boek, de nieuwe zijn voor alle avonden dat ik me nestel in een hoge, geruite leunstoel bij de haard, de geur snuif van brandend hout en met mijn voeten op een bankje geniet van een glas rode wijn. Ik lees, staar filosofisch in de vlammen en iedere avond, net voordat ik ga slapen, luister ik naar Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt.

Twee keer per dag ga ik wandelen, ´s ochtends na het ontbijt en ´s avonds voor het donker wordt. Zodra ik buiten kom, ruik ik de zilte, koele lucht. Het waait maar het regent niet, een hele week regent het niet, en boven me hangen de meest wonderbaarlijke wolkenpartijen. Vol overgave kijk en luister ik naar de zee en de wind. Mijn fantasie slaat op hol, wat een geluk, mijn fantasie slaat op hol, en ik haast me terug naar mijn cottage om te schrijven. Elke dag ga ik tot een uur of zeven door. Ik vergeet te eten en te drinken, ik schrijf en ik schrijf en ik schrijf. Eindelijk.

 

33 reacties op “Fantasie”

 1. Laat deze fantasie werkelijkheid worden en ga het doen als je wint!
  Ierland is een prachtig land waar ik zelf vele keren geweest ben. In een kleine cottage in de buurt van een klein dorpje met een pub waar je ’s avonds iets gaat drinken en waar nog muziek gemaakt wordt op oude instrumenten en ballads gezongen worden door de hele familie.
  Geen verkeerslawaai, je hoort alleen de zee en ’s nachts kun je nog naar de sterren kijken.
  Een oude cottage met een haardvuur waar altijd een paar blokken turf liggen te smeulen. En verder geen afleiding, geen tv helemaal onthaasten!
  En ik ben er absoluut zeker van dat je dan in zo’n schrijfweek een heel mooi verhaal uit je vertrouwde pen ziet vloeien.
  Veel succes gewenst met het winnen van de schrijfweek!

  PS. En als je na een week thuiskomt zie je dat de wereld gewoon doorgedraaid is maar dat jij er anders naar kijkt na een weekje Ierland en daar komen dan vast nog veel meer mooie stukjes uit voort.

  Geliked door 2 people

 2. alle bovenstaande reacties maken wel duidelijk dat dit een droom is die velen van ons hebben – en wellicht vaak al deels beleefd hebben. Ik ga ook graag een keer naar die droomcottage in Ierland, en nodig bij deze alle bovenstaande tipgevers uit om hun locaties naar mij te mailen. Het lijkt me de perfecte bucket list om af te werken!
  Verder heb ik zelf nog wat tips om toe te voegen: dit voorjaar had ik een heerlijke schrijfweek in de Dordogne bij ‘Le Sympa’. Daar vloeide ook de wijn rijkelijk wat het schrijven behoorlijk bevorderder. Af en toe boek ik ook graag een kloosterweekend in de abdij van Tongerlo. De rust van het kloosterleven past goed bij het meditatieve effect dat schrijven teweeg brengt.
  Verder kan ik qua muziekkeuze nog suggereren: Kyteman ‘Sorry’ (op Lowlands)
  https://www.youtube.com/watch?v=F3xr4bJtxhg; en Janine Jansen met haar virtuoze vioolmuziek.
  Misschien kan je een kleine reisorganisatie beginnen voor schrijvers-met-een-kluizenaarszieltje 🙂

  Geliked door 2 people

 3. Voor mij een blokhut in de bergen, zo hoog waar geen bomen meer groeien en de sneeuw al eeuwen ligt. Wat huisdieren rond mij en een goed gevulde voorraadkamer. Zou zeker genieten van de stilte en het geroep van een roofvogel. En nachts ….wakker liggen van de schrik !!!

  Geliked door 2 people

 4. Oooh een schrijfweek, wat lijkt me dat heerlijk!
  Ik weet meteen waar ik naartoe zou willen: een houten huisje in een Noorse of Zweedse winter. Buiten sneeuw, binnen een haardvuur en warme chocolademelk.

  Geliked door 1 persoon

Reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

INGRID VANDERKRIEKEN

%d bloggers liken dit: