Oververzadiging

Het nieuws heeft me altijd oprecht geïnteresseerd. Ook als jonge moeder vond ik het belangrijk op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurde. Ik had zelfs het idee dat dat ook redelijk lukte; dat ik via kranten, radio en televisie goed werd geïnformeerd en een goed beeld had van de realiteit.

De laatste tijd reageer ik bijna allergisch op de krant. Neem nu onze lokale krant, de Aachener Nachrichten. De woorden Terror, Horror, Angst en Unsicherheit komen me net iets te vaak voor. Toen ik laatst ook nog eens een recensie las over Tommy Wieringa´s Dit zijn de namen, heb ik de krant demonstratief dicht geplooid. Het werd me teveel. Dit prachtige boek over naar zin en bestemming zoekende mensen, over migratie en het ontstaan van een geloof, kan ik iedereen aanbevelen. Het werd kort geleden in het Duits vertaald en de vrouw van een bekend Akens politicus had de recensie geschreven. Ze had een halve(!) bladzijde ruimte gekregen en vertelde begot de hele plot. Niemand gaat dat boek nog kopen!

Sinds een paar jaar heb ik ook een abonnement op De Standaard. Een digitaal abonnement. Eerst dacht ik dat het aan het lezen op een scherm lag dat de dingen niet zo beklijfden. Daarna weet ik het aan mijn leeftijd. Vandaag denk ik dat het aan oververzadiging ligt. Er is gewoon te veel nieuws. Nieuws dat er alleen lijkt te zijn om ons vreselijke dingen te vertellen en ook nog eens eindeloos wordt herhaald. Dagelijks wordt er nieuws over ons uitgestort waar we eigenlijk niets mee kunnen doen. Het verrijkt ons leven niet. Integendeel. Het doet een beroep op onze angst. Net als reclame. Zodat we ons in naam van onze veiligheid en ons welbevinden vrijwillig laten controleren en manipuleren.

Afgelopen vrijdag publiceerde de Standaard der Letteren de toespraak die de Duits-Roemeense schrijfster Herta Müller in december gaf op de internationale conferentie European Angst. Ik ergerde me kapot. In plaats van in de bijlage had de toespraak op de eerste bladzijde moeten staan.

Ik heb veel zin mijn abonnementen op te zeggen. De tijd die dan gaat vrijkomen kan ik beter besteden aan het lezen van een goed boek. Zelfs fictieve verhalen geven vaak een beter beeld van de realiteit dan het nieuws.

24 reacties op “Oververzadiging”

 1. Een reden meer om te schrijven over eenvoudige en dagelijkse gebeurtenissen in het leven. Desnoods fantaseer je er maar op los….zoals de schrijfster van Harry Potter en andere schrijvers. Ik ken je goe genoeg om te voelen, terwijl ik het lees, dat je woedend bent en daar word ik ongelukkig van. Laat de pers links liggen en schrijf over gezellige toestanden, real of fantasie…

  Geliked door 1 persoon

  • Niet ongelukkig worden! Ik spoor P. al dagen aan om nog eens iets zots te doen of te zeggen maar het komt er maar niet van. Allez, zotte dingen genoeg, maar niet om op het web te gooien.

   Like

 2. Helaas kan ik de toespraak van Herta Muller niet vinden via je link. Ook ik herken me in je gevoel van overdosering van nieuws waar je niets mee kunt. Tijdens en na het lezen van het leesclubboek Oblomov voelde ik me daarover gelukkig veel rustiger, door de meanderende schrijfstijl en het rustige leven vol liefde en aandacht voor details in het dagelijkse huishouden.

  Geliked door 1 persoon

 3. De nagel op de kop! Wie minder ‘nieuws’ tot zich neemt blijkt gemiddeld gelukkiger dan wie dagelijks het journaal bekijkt, de kranten leest en de digitale kranten doorneemt. Dat wist ik al uit ervaring, maar er is zelfs ooit echt onderzoek naar gedaan. Trop is teveel. Selectief blijven is de boodschap: de UIT-knop is belangrijk om lekker in ons vel te blijven zitten. En dan lekker lezen of schrijven of mediteren, daar word een mens beter van, en dat draag je dan ook weer uit.

  Geliked door 1 persoon

 4. Helemaal mee eens. We kunnen ons niet volledig afsluiten van wat in de wereld gaande is. Maar volg het nieuws van elke dag kritisch. Besef dat er ook allerlei ” nep nieuws ” is. En je kunt ook af en toe de ” uit-knop” gebruiken. Laat je niet voortdurend leven door de media maar leef zelf. En laat je niet te bang maken door een eindeloze stroom herhalingen en veronderstellingen.

  Geliked door 1 persoon

Reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

INGRID VANDERKRIEKEN

%d bloggers liken dit: