Keuzestress

De deuren van mijn kleerkast staan wagenwijd open. Ik twijfel over wat ik zal dragen. Eind april en sneeuw, dan doe je toch geen zomerkleren aan, zelfs geen tussenseizoenkleren. En in winterkleren heb ik ook geen zin. Het eeuwige probleem van de schoenen doemt ook weer op. Ik kijk nog eens naar buiten, stel vast dat het er echt als winter uitziet en besluit dat ik me daar dan ook naar moet kleden. Het wordt een wollen jurk met een vestje erop. Mijn bruine laarzen moet ik opdiepen uit de diepste krochten van de kast beneden in de berging.

Nu overkomt me dat wel vaker, dat ik niet weet wat ik moet aantrekken. Dan lig ik ´s morgens te dubben over wat ik vandaag moet doen, welke schoenen bij die activiteit horen en welke kleren daarbij passen. Terwijl ik me was neem ik dan een weloverwogen beslissing om daarna, wanneer ik mijn kast opendoe, toch nog naar iets anders te grijpen.

Een tijdje geleden las ik dat je beter niet meer dan 39 kledingstukken hebt, schoenen en jassen inbegrepen. Veel hebben is niet goed voor de mens. Het veroorzaakt rommel en keuzestress en daar voel je je meestal niet echt beter bij. Ik kon dat alleen maar beamen en was al begonnen met hier en daar iets weg te doen.

Maar misschien moet ik toch nog een tikkeltje verder gaan en altijd hetzelfde dragen. Zoals Steve Jobs, die had altijd een blauwe spijkerbroek en een zwarte coltrui aan. Of Mark Zuckerberg. Afgezien van de occasionele bruine of zwarte sweater met of zonder kap, draagt hij alleen maar jeans en een grijs t-shirt. Want beslissen vermoeit en door te besparen op minder belangrijke beslissingen, zoals wat je eet en wat je draagt, of beslissingen ‘voor te programmeren’, blijft er meer energie over voor andere, belangrijkere zaken.

Routine zorgt er blijkbaar voor dat je productief en succesvol wordt. Hoognodig dat ik me daaraan onderwerp – mijn korte verhalen moeten af. Vanaf nu draag ik alleen nog jeans, met een wit hemd. Of liever altijd iets in dezelfde kleur? Ja, grijs lijkt me wel wat. Och nee, zwart. Of toch maar die 39 stuks?

15 reacties op “Keuzestress”

 1. je bent goed bezig: volgens Yani moet je beginnen bij de schoenen, en daar je kleding aan aanpassen.
  Ik doe het zo: als ik iets koop weet ik al wanneer ik dat ga dragen. En ik heb een outfit voor dagen dat ik het niet weet; eentje die altijd past.
  Als ik er goed over nadenk… 39 is vast wel genoeg op die manier.

  dat van die korte verhalen… daar ben ik benieuwd naar!!!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb net de slaapkamer opgeruimd. Zoals altijd lagen mijn kledingstukken overal verspreid. Steeds op het laatste moment nog iets anders willen aantrekken, typisch mezelf. Routine brengt ook een stuk saaiheid in je leven.
  Ondanks protest van mijn partner blijf ik lekker chaotisch, weg met de minimalistische kleerkast! 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

INGRID VANDERKRIEKEN

%d bloggers liken dit: