Een frisse pint

GSM

Ik wandel langs de kerk op een plein in Oostende. Vóór me loopt een koppel van middelbare leeftijd, sportief in blauw en rood gekleed. Opeens houden ze halt. Zij blijft onderaan de trap van de kerk staan en hij loopt omhoog tot aan de grote, houten deur. Boven aangekomen klapt hij zijn gsm open en begint geanimeerd te praten. “Ja, we zijn hier in Oostende. Op het Sint-Petrus-en-Paulusplein. Mooi weer dat het hier is!” Oh God, denk ik, alweer zo iemand die iedereen kond wil doen van zijn hele doen en laten. “We zitten juist op een terras achter een frisse pint”, hoor ik hem nog zeggen. Ondertussen schuurt hij zijn rug tegen de deur. “Jongens, we genieten, zalle.”

Het brengt me enigszins van mijn stuk. Dat je een gsm ook kan gebruiken om je leven een beetje op te leuken, daar heb ik nog nooit bij stil gestaan. Laat ik nu altijd hebben gedacht dat mensen via hun draagbare telefoon de werkelijkheid beschrijven. Soms erger ik me zelfs aan de bereidheid waarmee sommigen hun hele leven zo luidruchtig willen delen. Wanneer iemand telefonisch meedeelt dat hij over het zebrapad loopt, bijvoorbeeld. En dat, godbetert, het licht net op rood springt. Of wanneer iemand in de supermarkt in zijn smartphone schettert: “Wélk toiletpapier moest ik meebrengen? Wat vond je nu ook weer het zachtste aan de poep, Hakle? Oh, klinkers verwisselen? Zewa? Drie-laags?”

Even later zit ik op een terras aan de dijk. Naast me zit een man alleen aan een tafeltje. Zijn telefoon rinkelt en hij legt zijn Nederlandse krant weg. “Ja, hoi, nee hoor, ik ben niet op kantoor. Veuls te mooi weer vandaag. Ik zit op een terras in Oostende, achter een groot glas bier. Of je mag storen? Voor goed nieuws, altijd joh, haha. Wat zeg je? Hebben we er 187.000 Euro mee verdiend? Nou zeg! Daar drink ik er nog eentje op. Doei! “ Breed lachend neemt hij zijn krant weer op en loert tersluiks naar mij, in de hoop dat ik het heb gehoord. Ongeïnteresseerd kijk ik weg. Pfft, alsof ik daar nog intrap.

3 reacties op “Een frisse pint”

 1. Je ziet het heel vaak om je heen dat er veel mensen zijn die hun gsm gebruiken om hun leven ” op te leuken “. Er wordt een schijnwereld opgebouwd die laat zien hoe populair iemand is, hoe druk met interessante mensen en dingen.
  In het park zie ik altijd iemand lopen met zijn hond ; ondertussen wordt er een gesprek gevoerd met ” iemand “; op de hond wordt niet gelet. Geen tijd om hondenafvalzakjes te gebruiken!
  Ouders lopen er met hun peuter in de buggy ; druk met de gsm maar .. geen tijd om tegen de kleine te praten.
  Ongevraagd ben je in een treincoupe getuige van gesprekken over buitenechtelijke affaires of allerlei onbenulligheden .
  Een gsm is een mooie uitvinding en ik geniet er zelf ook van. Maar echte gespreken, echt contact hou ik graag prive.

  Geliked door 1 persoon

 2. Gsms zijn dikwijls de pest van onze moderne samenleving. ’s Morgens tijdens het ontbijt, het avondeten, kortom overal zie je koppels of hele groepjes van mensen die niet meer met elkaar praten. Ze zitten gewoon met hun gsm te spelen, pardon informatie op te halen. Of met z’n allen bellen, en luid genoeg praten om de andere te overstemmen. Niet altijd even prettig als je de gesprekken hoort. Zal het ooit overwaaien?

  Geliked door 1 persoon

Reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

INGRID VANDERKRIEKEN

%d bloggers liken dit: