Boterham met ei

vakantie

Mijn ouders zijn nooit met ons op vakantie geweest. Gek eigenlijk, mijn vader was leraar en had heel juli en augustus vrij. Of misschien was het juist daarom. Hij moest er niet hoognodig eens even tussenuit. Mijn moeder had ook geen behoefte aan op vakantie gaan. Een hotel voor het hele gezin konden of wilden ze zich niet veroorloven en een woning huren was maar een verplaatsen van het huishouden. Een caravan of mobilhome kwam al helemaal niet in vraag. Trouwens, het was toch nergens zo goed als in Lommel. Wél maakten we af en toe een daguitstap. Bij voorkeur naar de Ardennen.

We vertrokken altijd op een gezond, normaal uur. Het was tenslotte vakantie. Terwijl wij aan tafel zaten te ruziën over wie van ons dit keer in het midden moest gaan zitten, maakte mijn moeder de picknick klaar. Sandwiches met kaas of gekookte hesp en grijze boterhammen met gebakken ei. Een fles limonade en koekjes. Natte washandjes, een keukenhanddoek. Alles verdween in een grote tas; wij, drie meisjes, gingen braaf achter in de Saab zitten en we vertrokken. In mijn herinnering zat ik altijd met mijn hoofd tegen het zijraampje stilletjes naar de lucht kijken. Aan elkaars haren trekken deden we nooit.

Soms hadden we een echt doel, zoals de Grotten van Han. Bij aankomst rolden we één voor één uit de auto en aten onze broodjes bij het open kofferdeksel van de auto. Thuis kregen we het niet in ons hoofd boterhammen met koud, gebakken ei te eten, maar op verplaatsing waren ze altijd even lekker. Van die grotten weet ik niet meer veel.

Soms vertrokken we op goed geluk – op zoek naar een leuk plekje om gezellig te gaan picknicken. Zelden hebben we zo´n plekje gevonden. Toch niet in de Ardennen. Meestal moest de picknick wachten tot laat in de namiddag, tot we weer bijna thuis waren. Dan stopten we in Kattenbos en legden een groen, geruit deken op het zwarte zand. Dan snoof ik de vertrouwde geur van dennennaalden, at mijn boterham met gebakken ei en dacht: het is nergens zo goed als in Lommel.

14 reacties op “Boterham met ei”

 1. Een heel mooi geschreven stukje Ingrid. Herinneringen aan je jeugd. De boterhammen met koud gebakken ei die juist bij een daguitstap hoorde. Daguitstap vind ik een prachtige uitdrukking.
  En dan als je overal zoekt naar een picknick plek ….. dan kom je tot de ontdekking dat het nergens zo goed is als in Lommel. Daar woon je gelukkig met je dierbaren ; de goede herinnering blijft je je hele leven bij.

  Like

 2. Leuke column! De dingen herhalen zich: aan boterhammen met ei, en achterin met drie op een rij, heb ik ook mooie herinneringen. Ben wel blij dat wij meestal verder dan de Ardennen geraakt zijn…

  Like

 3. Daguitstapjes, ik denk er nog altijd aan,een gelukkige tijd. Bezoekjes aan de Kalmthoutse heide of de Vlaamse Ardennen, ook met de boterhammen met ei en een tomaatje er bij.
  Fijn geschreven Ingrid.

  Like

 4. Mooi geschreven en enorm herkenbaar. Ik herinner me jullie Saab nog als was het gisteren. En achter op de hoedenplank stond een gehaakt hoedje met een rol wc-papier …als ik me niet vergis.

  Like

Reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

INGRID VANDERKRIEKEN

%d bloggers liken dit: