Helemaal zen

Meer dan vijftig jaar heeft koningin Fabiola hetzelfde kapsel gehad. Omdat het met die krullen en die lengte zo´n praktische coupe was; haar kapper heeft het tot in de puntjes uitgelegd. Iedere maand werd het haar van de koningin gekapt en iedere week kwam er iemand naar het paleis voor een opfrisbeurt.

Hoe zou ze dat haar op die andere dagen dan in model hebben gehouden? Misschien heeft ze wel zittend geslapen. Of met een netje. Mijn moeder droeg dat vroeger ook. Tot het netje vervangen werd door een driehoekig sjaaltje. Donkerblauw was het, donkerblauw met witte bollen, en het lag altijd onder haar hoofdkussen.

Opfrissen – zouden ze daar wassen en föhnen mee bedoelen? Hoe zouden ze dat doen in een paleis? Gewoon in de badkamer? Of hebben ze daar een soort kapsalon, met een groot wit wasbekken? En gaat de koningin dan, net als iedereen, met haar hoofd en nek achterover in die opening van dat wasbekken liggen? Zouden ze haar ook vragen of het water niet te koud is, of te heet, en dan toch gewoon doorgaan? Hopelijk is die wasbak op maat gemaakt want er is niets koninklijks aan zoeken en schuiven met je achterste om uiteindelijk je nek op de juiste plaats te krijgen. En uitgerekend wanneer je daar zo kwetsbaar ligt, moet je altijd zo slikken. Ik zie haar al voor me, met haar hals uitgestrekt en haar armen door de twee gaten van een nylon schort om haar koninginnekleren te beschermen. God weet zat ze daar zelfs in haar slaapkleed! Recht uit bed naar de kapper! Ikzelf zou niet durven, maar koninginnen ruiken vast nooit onfris.

Zou Fabiola tijdens het wassen, net als ik, woordeloos naar het plafond hebben gestaard? Misschien kreeg ze iedere keer een hoofdmassage en werd ze zo helemaal zen. Hoefde ze zich alvast niet te verzekeren tegen een burn-out. Of zou ze handenwringend haar diepste zielenroerselen hebben verteld? Hoe zouden ze dat haar hebben gedroogd? Voorzichtig deppend of krachtig wrijvend? Daar ligt vast het geheim van dat haar! Op die hoge leeftijd nog zo´n volle haardos! Zo jammer dat we het niet meer kunnen vragen…

4 reacties op “Helemaal zen”

 1. Een heel herkenbaar verhaal want ik zag ook weer voor me dat mijn moeder net zo’ n haarnetje had. Het leek mij als kind “.. Een heel gedoe”!
  Koningin Fabiola, Koningin Elisabeth en Koningin Beatrix zijn generatie genoten met het jarenlange herkenbare kapsel. En al ben je ” Koninklijk”, je bent ook gewoon mens met je eigen gedachten over verdriet , blijheid, het leven en de wereld waar je in leeft.
  Afgelopen vrijdag vond ik het heel bijzonder dat in de intieme afscheidsmis er ook personeelsleden aan het woord kwamen. Zij waren vele jaren in dienst geweest en roemden de hartelijkheid en betrokkenheid van Koningin Fabiola. Als er zoveel betrokkenheid is geweest dan denk ik dat zij waarschijnlijk in een ontspannen sfeer haar coiffure liet verzorgen!
  Moge Koningin Fabiola rusten in vrede.

  Hartelijke groeten vanuit Nederland

  Like

  • Dankjewel voor je reactie! Volgens onze ex-royaltywatcher, Jan van den Berghe, luisterde Fabiola inderdaad echt naar de mensen, was ze soms eigenzinnig en helemaal niet saai. Op knack.be vind je nog een paar artikels over hoe er over haar werd gedacht. Hartelijke groet!

   Like

Reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

INGRID VANDERKRIEKEN

%d bloggers liken dit: