Sjiek

In een heel gewoon hotelletje aan zee zitten we genoeglijk te ontbijten. Een jong gezin neemt plaats aan een tafeltje bij het raam. Mevrouw is groot en slank, heeft lange blonde haren en is gekleed in die sportieve sjiek die daar bij hoort. Je weet wel, dure jeans, lichtblauwe bloes en beige vestje. Meneer oogt ook heel verzorgd – waarschijnlijk zoekt zijn vrouw zijn kleren uit. Een hinderlijke bles hangt voor zijn ogen en moet steeds weer met een snok achterover worden gegooid. Ze hebben – hoe kan het ook anders – twee kinderen, een jongen en een meisje. Aan het tandenspectrum te zien, is het meisje een jaar of zes, haar broertje zal zo´n twee jaar jonger zijn. Ze zitten nog niet goed en wel aan tafel of de kinderen openen hun iPad en swipen geroutineerd over het scherm. Papa en mama buigen zich geconcentreerd over hun iPhone. Mijn man en ik kijken elkaar eens aan. Dat zou bij ons ondenkbaar zijn geweest. Kinderen moeten aandacht krijgen en creatief zijn. Ze moeten met elkáar praten en spelen – verdorie, straks moeten ze nog in therapie!

De volgende dag zit ik, diep zuchtend van louter vertwijfeling en met een neiging tot vluchtgedrag, voor mijn computer. Ik moet de beveiligde ruimte op het studienet van de Open Universiteit openen en mijn eerder gemaakte opdrachten uploaden en posten. Volg die instructies nu maar stap voor stap, zo spreek ik mezelf moed in, denk goed na en blijf kalm. Kálm. Je bent niet meer van de jongste maar ook nog niet te oud om dit te leren. Mijn hart klopt in mijn keel als ik eindelijk met ingehouden adem op verzenden klik. Het is gelukt! Opeens vind ik de gedachte dat mijn opdrachten nu in de ruimte rondzweven en door iemand anders zullen worden opgepikt, behoorlijk fascinerend. En ik voel een steek – weliswaar een kleine – van jaloezie. Niet te geloven hoe vanzelfsprekend de volgende generaties met dat hele computer- en internetgedoe omgaan. Zou het aangeleerd zijn of zit het al in de genen?

2 reacties op “Sjiek”

Reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

INGRID VANDERKRIEKEN

%d bloggers liken dit: