Cijfertjes en lettertjes

“Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt.” Dat geldt ook voor het weer beginnen schrijven voor Rimpelingen. Om erin te komen stort ik me in navolging van Koen Schyvens en Thomas Pannenkoek op de letters van het alfabet en ga er vrij mee associëren.

A: het abc. Ons alfabet. Zesentwintig letters. We vormen er woorden mee, zinnen, verhalen. Dat er met zesentwintig letters en een paar leestekens hele boeken worden geschreven – ik blijf me erover verbazen.

B: Brood. Ik eet graag brood. Maar die koolhydraten. Een gevaar voor de mens, vooral ´s avonds, naar het schijnt. Om de drie uur iets eten, zegt de een, want je moet het oventje brandend houden. Een pauze van zestien uur tussen de laatste en de eerste maaltijd, zweert de ander, want het lichaam moet regelmatig vasten. Al die verschillende voedingsadviezen, wat moet een mens daar nu toch mee?

C: Nu ik dan toch over eten bezig ben: chocola. Chocola is altijd goed. Als beloning en als troost. Dat weet ik uit ervaring.

D: Dromen. Soms droom ik tegen de ochtend zo heftig dat ik er tot ´s middags van onder de indruk ben. Ik heb geen nachtmerries, dat gelukkig niet.

E: Evenwicht. Mijn fysieke evenwicht verloor ik begin februari. Tijdens een avondwandeling struikelde ik en brak mijn sleutelbeen. Op het emotionele vlak neig ik ook tot zwalpen.

F: Frankrijk. Heerlijk land. Er is nog ruimte, de wegen zijn goed, het eten en de wijn zijn lekker, de mensen lijken er niet zo gehaast.

G: Grond. Altijd met de voeten op de grond blijven, heb ik geleerd. Vooral niet gaan zweven. Soms benijd ik toch de mensen die het kunnen.

H: Haver. Van haver tot gort. Ik zou kunnen zeggen: we zijn al zo lang getrouwd, ik ken mijn man van haver tot gort. Maar dat is niet zo. Misschien ook gelukkig maar.

J: Joker. Hierboven (I) heb ik mijn joker ingezet.

K: Kaartspel. Ooit weigerde de broer van mijn vriendinnetje nog verder met mij te kaarten. Kingen was het, geloof ik. Ik snapte niks van het spel en wou het eigenlijk ook niet snappen. Die broer zag ik wel zitten, maar ik had een hekel aan alles wat met cijfertjes te maken had.

L: liefde. Love of my life van Queen. Madrid van Kommil Foo. Durf jij van Ellen ten Damme.

M: Mindfulness. Een gemoedstoestand waar veel mensen naar streven, maar die weingen bereiken. Dat zie je vooral in het verkeer.

N: Naam. In Duitsland geven de meeste vrouwen hun achternaam op wanneer ze gaan trouwen. Ze nemen de naam van hun man aan en veranderen hun handtekening van de ene dag op de andere. Het leidde op de school van onze zonen ( in Aken) tot verwarring wanneer de leerkrachten zagen dat ik toetsen ondertekende met mijn meisjesnaam. Een moeder die niet dezelfde achternaam heeft als haar kinderen – iets klopte er niet.

O: Oordoppen. Blaffende honden, sniffende of smakkende mensen, tikkende radiatoren, grasmaaiers, bladblazers en bosmaaiers brengen het slechtste in mij naar boven. Wassen oordopjes zijn dus een zegen – voor mij en mijn omgeving.

P: Privacy. Niet meer vol te houden in deze tijden. Zeker niet als je een bankkaart hebt en internet. En wie kan er nog zonder?

Q: Quilten. Dat wil ik nog leren. Lijkt me leuk: met lapjes stof werken, nadenken over patronen en kleuren. Het is zoals puzzelen, stel ik me voor.

R: Radio. Vroeger stond de radio de hele dag op. Vandaag nog zelden. Elk half uur nieuws en reclame – ik heb daar geen behoefte aan.

S: The Slow Show. Een paar dagen gelden naar een concert geweest in Maastricht. Genoten!

T: Trump. Dat zijn tweets zoveel teweeg kunnen brengen. Dat hij mág tweeten. Bij mij zou het niet waar zijn.

U: Uppercut. Zou ik hem soms willen geven.

V: Voorspel. Oei. Ik wou het niet over seks hebben. Niet hier.

W: Wassen. Toen onze drie zonen nog thuis woonden, stond ik soms huilend bij de wasmachine. Omdat het werk nooit ophield. De ene mand leeg, hup, de andere alweer vol. Later huilde ik omdat er nog zo weinig te wassen was.

X: Xantippe. Zeggen ze van een lastige, humeurige vrouw. Dat moet altijd worden gecontroleerd, vind ik, want misschien is ze gewoon nuchter en verstandig.

Y: Yoga. Heb ik een tijdje gedaan. Ik zou er opnieuw mee moeten beginnen. Iedere ochtend een keer of twaalf  de zonnegroet. Het doet deugd, dat weet ik. Mijn geest is gewillig, maar het vlees is zwak.

Z: Zo, oef, ik ben er geraakt. Hopelijk tot binnenkort!

 

20 reacties op “Cijfertjes en lettertjes”

  1. Ingrid , ik heb je echt gemist. Je hebt me vaak ontroerd met je mooie rimpelingen en ook geïnspireerd.
    Een blog beginnen is nog niet het moeilijkste maar steeds weer opnieuw een mooi stukje schrijven is iets heel anders. Soms zijn er zoveel andere dingen waar je mee bezig bent en dan komt het er niet van.
    Maar ik heb je echt gemist en vindt het inspirerend op deze oktoberdag jouw “ rimpelingen “ te lezen.

    PS : En dan denk ik er over na hoe ik vandaag dat abc voor mijzelf zou schrijven!

    Geliked door 1 persoon

  2. Ja, ja en van uitstel komt afstel. Maar met 26 letters en enkele leestekens heb je het toch mooi voor elkaar gekregen om opnieuw te beginnen. En ik wens je nog veel regelmaat. Dat laatste ligt dan bij mij nogal moeilijk.

    Geliked door 1 persoon

    • Dankjewel! Ik heb er nog over gedacht het alfabet op te splitsen zodat ik al minstens twee blogs had 🙂 Vroeger lagen de columns zowat op straat, nu heb ik regelmatig het gevoel dat ik te weinig meemaak. In ieder geval niet iets wat ik openbaar wil maken.
      Met Duitse vriendinnen discussieer ik regelmatig over die achternaam. Ik vind het zo weinig geëmancipeerd, maar zij vinden wat wij in België doen maar vreemd. Het is niet bepaald een teken van eenheid binnen het gezin, vinden ze. Nu ja, die discussie moet ik hier niet opvoeren. Is misschien voor een toekomstige column 🙂 Groet!

      Geliked door 1 persoon

Reageren? Graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

INGRID VANDERKRIEKEN